Ελληνογαλλική Σχολή - Ιταλική Σχολή Αθηνών : οι μαθητές μας διακρίνονται στην πρώτη διοργάνωση του "Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα" !
Το πρώτο θεατρικό φεστιβάλ με τίτλο "Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα FFMG" : πού και πώς οργανώθηκε;
Έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου στο Σύγχρονο θέατρο στο Γκάζι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Οι μαθητές μας της AP "Παραστατικές Τέχνες" παρουσίασαν με κάποιες αλλαγές τη θεατρική σύνθεση που είχαν ετοιμάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας με θέμα "Φιλικοί και Φιλέλληνες". Οι μαθητές ιταλικών της 4e παρουσίασαν τα πρώτα επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά τους για τη φιλία των νέων το 2024 που βιντεοσκόπησαν στην Αττική και τη Σικελία. Είχαν την ευκαιρία να δουν τη δουλειά τους να προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη!
Και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη...! Tο σχολείο μας έλαβε ένα δίπλωμα διάκρισης για τις παρουσιάσεις του και τα διπλώματα για όλους τους μαθητές- ηθοποιούς θα απονεμηθούν σε μία ειδική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Erasmus + , που θα έχει θέμα τη Μεγάλη Ελλάδα (Σικελία, Καλαβρία).
Το "Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα FFMG " τι είναι ακριβώς; Πρόκειται για ένα δίκτυο ελληνικών και ιταλικών σχολείων που στοχεύει στη διάδοση της φιλοσοφίας μέσω βιωματικών παιδαγωγικών τεχνικών. Έτσι, οι μαθητές βασίζονται στις εμπειρίες τους μέσω της τέχνης για να οδηγηθούν στη γνώση.
Γιατί η Ελληνογαλλική Σχολή συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο; H Eλληνογαλλική Σχολή σε συνεργασία με την Ιταλική Σχολή Αθηνών κέρδισαν το 2022 το 1ο βραβείο στο φεστιβάλ "Uno, nessuno e centomila" στο Agrigente της Σικελίας. Με βάση αυτή την εμπειρία και τους στενούς δεσμούς της Σχολής μας με την Ιταλική Σχολή, συμμετείχαμε από κοινού σε μια σειρά από διοργανώσεις μέσω του δικτύου σχολείων Rete Otis, μιας οργάνωσης που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Έτσι, τις τελευταίες χρονιές οι μαθητές μας της AP "Παραστατικές τέχνες" μάς ταξίδεψαν στον χώρο και τον χρόνο με έργα που συνέθεσαν βασισμένα στη ζωή της Μαρί Κιουρί, Μαρία Μοντεσόρι και Γαλιλαίο Γαλιλέι (το 2022) και της σχέσης της Μαρίας Κάλλας και του Πιερ Πάολο Παζολίνι (το 2023). Επίσης, αυτά τα χρόνια, οι εμπειρίες μας, τα ενδιαφέροντά μας και τα ταξίδια μας έστρεψαν το ενδιαφέρον μας στη Μεγάλη Ελλάδα (Σικελία, Καλαβρία), όπου ενταχθήκαμε στο νέο δίκτυο του "Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα" που τιμά την Ελλάδα και την Ιταλία του Νότου. Επί της ουσίας, η ταυτότητα της Μεγάλης Ελλάδας ενώνει την Ιταλία και την Ελλάδα μέσω παραδόσεων και χορών που αναδεικνύουν το "ανήκειν" δυο διαφορετικών λαών σε μία κοινή κουλτούρα, στην οποία νιώθουμε πολύ κοντά.
Συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη διοργάνωση του νέου δικτύου οι μαθητές των ιταλικών της 4e, της AP "Παραστατικές τέχνες" της 1e και της 2e, Γυμνασίου και Λυκείου της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας, του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών, του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, του 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, του 1ου ΓΕΛ Γαλατσίου και του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης.
Άρθρο των καθηγητριών Χριστιάνας Κατσαρού και Άννας Ρακαπέ με τη συνεργασία των μαθητών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ FFMG