Συμμετοχή σε δράσεις για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας
To Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας "Refaire le monde" ξεκίνησε τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται με τη 19η Σύνοδο Κορυφής με θέμα «Δημιουργία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα γαλλικά», πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Πόλη της Γαλλικής Γλώσσας στο Villers-Cotterêts, 2 με 6 Οκτωβρίου 2024 παρουσία περίπου εκατό αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.
Από τον Μάρτιο ως τον Σεπτεμβρίου 2024, περισσότεροι από 40 χώρες και πάνω από 400 οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να υλοποιήσουν έργα και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη ζωντάνια της γαλλόφωνης δημιουργικότητας, σε όλους τους τομείς.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής, το σχολείο μας LFHED με καθηγήτριες τις κ.Όλγα Δασκαλοπούλου και κ.Αγγελική Αδάμ και 7 μαθητές του Λυκείου συμμετείχε στο Φόρουμ LabelFrancÉducation που έγινε στις 8 και 9 Μαρτίου 2024 στην Τυνησία και το οποίο οργάνωσαν τα Γαλλικά Ινστιτούτα των χωρών της Νοτίου Μεσογείου με 150 συμμετέχοντες. Αρχικά, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν αλλά και να συνεργαστούν με σκοπό να φτιάξουν κάτι δημιουργικό στο κοινό θέμα που ενώνει όλους τους πολιτισμούς, "Mère/mer méditerranéenne" τη θάλασσα που είναι η μητέρα όλων μας. Στη συνέχεια, οι μαθητές συνεργάστηκαν με ένα σχολείο της Τυνησίας για 4 μήνες και το τελικό προϊόν αυτού του projet είναι μια αφίσα στην οποία υπάρχει ο κωδικός QR ενός podcast.
Τέλος, οι Έλληνες μαθητές απεικόνισαν το απόσταγμα των εμπειριών τους χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία οριγκάμι ενώ οι φίλοι τους Τυνήσιοι χρησιμοποιώντας τη γκραβούρα σε ξύλο. Πρόκειται για τη συνέχεια ανταλλαγής και αμοιβαίου εμπλουτισμού μέσω της τέχνης που έγινε με όχημα μία βαλίτσα με το όνομα El Falija στην οποία και τοποθέτησαν τα έργα τέχνης τους. Διασχίζοντας τα σύνορα, διάφορες βαλίτσες με συνεργασίες μαθητών διαφορετικών χωρών συνέχισαν τον γαλλόφωνο μεσογειακό διάλογο δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ των νέων των δύο ακτών για να καταλήξουν στη Διεθνή πόλη της Γαλλικής Γλώσσας. Εκεί εκτέθηκαν όλα τα συνεργατικά έργα των μαθητών (γλωσσικά και εικαστικά) και διακόσμησαν σημεία στα οποία διεξήχθη η 19η Σύνοδος Κορυφής. Από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 2024 τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Τύνιδα της Τυνησίας σε έκθεση με τίτλο ‘Το ορατό και το αόρατο’ (« Le visible et l’invisible ») μία έκθεση που οργάνωσε ο καλλιτέχνης Wadi Mhiri σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Τύνιδας.